Az Egyesületről

Az Egyesület (Érd-Ófalusi Pincetulajdonosok Egyesülete) 2003 októberében azzal a céllal jött létre, hogy az Érd-Ófaluban található pincéket és présházakat megóvjuk, és rekonstrukciójukat megvalósíthassuk. A megalakulást követően Érd Város Önkormányzatával együttműködve sikerült a magántulajdonú ingatlanokban igen régóta jogcím nélküli lakókat saját lakásokhoz juttatni, így a pincetulajdonosok nekiláthattak eredeti céljaik megvalósításához. A hajdani pincesor kezd újjáéledni. Mivel kevés pince és présház maradt meg használható állapotban, sok tulajdonos látott neki teljesen újak építéséhez.

A két pincesor (Mély utca és Kerülő utca) rekonstrukcióján túl az Egyesület szeretné bemutatni és népszerűsíteni a sokak által nem ismert érdi szőlő- és borkultúrát. Első ilyen jellegű törekvésünk a Szüreti Mulatság „felélesztése” volt. Hagyományteremtő céllal szerveztük meg először 2007-ben.

2007 novemberében az Egyesület nevet változtatott, és azóta közhasznú szervezetként működik.

Az Egyesület további céljai:
• Érd Megyei Jogú Város idegenforgalmi törekvéseinek és hagyományőrző rendezvényeinek támogatása, szervezése és lebonyolítása
• Környezet- és természetvédelmi programok, akciók szervezése és lebonyolítása
• Az Ófaluban élő közösség életének javítása a szabadidő hasznos és kultúrált eltöltésének segítésével, programok szervezésével

Tevékenységi körünkben együttműködésre törekszünk más civil szervezetekkel (pl.: Érd-Óvárosi Szent Mihály Alapítvány, Érdi Környezetvédő Egyesület)